Vervoer door Ouders

Dankwoord

De ouders die zich kandidaat stellen om kinderen te vervoeren naar wedstrijden vormen een belangrijke bijdrage tot de jeugdwerking.

Bedankt aan allen die onze jeugdspelers, op een veilige manier, de kans geven om aan sport te doen!

Vervoer van kinderen

Wettelijke regels (21 juli 2008):

1. Enkel een kind vervoeren op een zitplaats, uitgerust met een gordel en de gordel moet gedragen worden!

2. Kinderen die kleiner zijn als 1m35 moeten in een kinderstoel.

Uitzonderingen kinderstoel:

1. Als er achteraan al 2 kinderstoelen in gebruik zijn, is het vaak niet mogelijk om nog een 3de stoel te plaatsen. Op die zitplaats mag dan toch een kind plaatsnemen dat kleiner is dan 1m35 (maar moet minstens 3 jaar oud zijn).

2. Als je (zonder regelmaat en over korte afstand) andere kinderen als je eigen kinderen vervoert is de kinderstoel ook niet verplicht voor kinderen van minstens 3 jaar en kleiner dan 1m35.

Toegepast op vervoer naar een jeugdwedstrijd:

1. Iedereen draagt een gordel en op de correcte manier (op de schouder)!

2. 1 persoon per zitplaats.

3. Je eigen kinderen moet in een kinderstoel als ze kleiner zijn dan 1m35.

4. Je mag ook vooraan een kind laten plaatsnemen als ‘t minstens 1m35 groot is. Is het kleiner dan 1m35 dan moet het in een kinderstoel, ook als is het je eigen kind.

Waarom rekening houden met deze regels?

1. Als er geen gordels worden gedragen en je bent betrokken in een ongeval, dan kan dit verschrikkelijke gevolgen hebben. Ook als je zelf niks verkeerd doet kan een andere bestuurder je aanrijden. Een kind zonder gordel wordt dan weggekatapulteerd tegen een ander kind, zetel, je dashboard of in het slechtste geval door de voorruit.

2. Een kind van nog maar 25 kg zal bij een frontale botsing tegen 50 km/u, veranderen in een massa van ongeveer 1 ton en dat hou je niet tegen met je arm.

3. Een kleine moeite voor veel extra veiligheid!

4. Wie laat een kind in Bellewaerde op een rollercoaster zitten zonder gordel?!

In groep op verplaatsing

1. Vermijd om in colonne ergens naartoe te rijden.

2. Wie met GPS rijdt of de weg kent kan best op eigen houtje rijden.

3. De bestuurders van voertuigen zonder GPS of die de weg niet kennen spreken best 1 of 2 verzamelpunten (parking) af met iemand die de weg kent.

4. Van aan het laatste verzamelpunt kan eventueel in groep naar het veld gereden worden.

5. In colonne rijden zorgt voor opgejaagd rijgedrag bij de laatste bestuurders: door ‘t rode licht rijden, overdreven snelheid, ongepast inhalen, enz…

6. In colonne rijden zorgt ervoor dat de eerste bestuurders vaak gaan wachten op ongeschikte plaatsen (fietspad, voetpaden), plotse manoeuvres gaan maken om terug weg te rijden enz…

7. Beste tip om gevaarlijk rijgedrag te voorkomen: VERTREK OP TIJD!

Alcohol

Als je onder invloed bent en in een ongeval met gekwetsten of doden betrokken raakt, draag je een verpletterende verantwoordelijkheid.

De één kan er beter tegen dan de ander zegt men… maar wat zeker is, is dat na alcoholgebruik je reactievermogen daalt, je minder snel iets opmerkt, je weerstand daalt tegen fel licht, je oogbewegingen minder snel zijn, je minder snel informatie verwerkt enz… Ook al voel je het zelf zo niet aan.

De wettelijke toegelaten grens ligt in België op 0,22 mg alcohol per liter uitgeademde lucht (=0,5 promille).